Prevedite ...

1. 9. 2020.

Pametne stvari u mom preduzeću (Internet of things - IoT)

Za nas male, a da koristi (IoT Internet of things)

Internet of Things (skraćeno IoT) na našem jeziku se prevodi kao Internet stvari ili Internet inteligentnih uređaja. 

Internet inteligentnih uređaja je tehnologija koja obezbeđuje  efikasno povezivanje digitalnog i fizičkog sveta, tj. povezivanje senzora i monitora iz stvarnog sveta sa internetom.

I nećemo više teoriju, hajde da vidimo kako to možemo u praksi da primenimo, i da bude dostupno nama malima, običnim, koji nemamo ni znanja ni finansija da se bavimo nekim velikim tehnološkim razvojem, niti nekim ulaganjima.

Evo jednog realnog primera, koji možete odmah aktivirati, ako imate potrebu, ili ako jednostavno želite da vidite kako izgleda to povezivanje digitalnog i fizičkog sveta.

Zamislite da imate potrebu (ili možda takvu potrebu stvarno i imate) da svakog dana, svakog sata, merite temperaturu i vlažnost u vašem plasteniku, ili u proizvodnji pečurki, ili u vašem podrumu vina, ili u vašoj prodavnici, ili, u krajnjem slučaju, u vašoj sobi.

Prilično zamoran i težak posao, skoro nemoguć.

E, kad bi našli jednog Kineza, da umesto nas to radi ?

Pa našli smo ga, i on baš to radi umesto vas.


I što je najvažnije za ovu priču, troškovi svega ovoga su skoro zanemarljivi, čak i ako ovo koristite u edukativne svrhe, to jest želite da eksperimentalno merite temperaturu u vašem podrumu gde držite zimnicu, ili alkoholna i bezalkoholna pića.

Ima nekih ograničenja, a to je da sa ovim uređajem možete meriti temperaturu od 0 do 60 stepeni, i vlažnost od 0 do 100, ali čak i ako vam treba temperatura ispod nule, ima i tu uređaja, samo su nešto skuplji.

Ali zadržimo se na ovom IoT uređaju, koji možete nabaviti sami, ili vam mi možemo pomoći u tome (okvirno uređaj košta od 10 do 20 eura).

Uređaj stiže sa baterijom koja traje godinu dana, a nakon toga se može kupiti nova, koja košta nekoliko stotina dinara, i ima blue toth konekciju (može se koristiti i kao običan, standardan merač, koji vam stoji u sobi).

Na mobilni uređaj se instalira aplikacija, koja je besplatna, podese se parametri, i uspostavi se veza između uređaja i telefona. Na 10 m razdaljine možete na telefonu pročitati trenutnu temperaturu i vlažnost.

Ali, ono što je za ovu priču najbitnije, iz ovog monitora ja moguće videti, u grafičkom prikazu, temperaturu i vlažnost u poslednjih 24 sata, po satima, a kao dodatak, za svaki dan, 4 do 5 dana unazad, minimalnu i maximalnu temp i vlažnost po danima.

Idealno bi bilo, da sad mogu ovi podaci da se prebace automatski u neku bazu, i da se posle prikazuju.

I to je moguće, ali to onda košta, i sam uređaj, i sam softver za povezivanje, i baza, i opet smo na profesionalnom rešenju, koje onda i košta.

Kao međurešenje, koje može biti veoma upotrebljivo pogledajte ovo što smo napravili.

Podaci koji se ovako iščitavaju iz uređaja, se preko Google aplikacije prenose u bazu podataka, tako što vi popunjavate podatke koje ste pročitali, ali to radite ili jednom dnevno (ako je potrebno svakog dana pratiti podatke) ili jednom u 4-5 dana, ako je dovoljno da pratite minimalne i maximalne vrednosti.

Nakon toga, možete tabelarno i grafički da dobijete podatke o izmerenim vrednostima, za izabrani period, da ih štampate ili pretvorite u PDF,  i da ih izvezete u Excel ili CSV formatu, i da ih ako treba, prenosite dalje u neke vaše softvere, ili da ih jednostavno čuvate u ovoj bazi podataka.

I sve to možete probati, potpuno besplatno, čak i do 6 meseci, a nakon toga, plaćanje je ispod 20 eura na godišnjem nivou, i to računajte ne kao plaćanje, već više kao podršku ovim našim eksperimetima i pokušajima da i obični, mali korisnicu upoznaju IoT, i vide šta je to što će u budućnosti da ih očekuje.



 

 


 

Naravno, ako želite da umesto Kineza, merenje temperature i vlažnosti to ipak rade Srbi, možete i tako, korišćenjem standardnih merača, samo što onda morate da očitavanje radite sami, i da te očitane podatke unesete u Microclima evidenciju.

Ako vam se ovo čini zanimljivim i upotrebljivim, pošaljite vaš gmail na brza.resenja@gmail.com  

i poslaćemo vam linkove da možete da unosite podatke, a ako želite, možemo vam pomoći u nabavki IoT monitora, ili vam poslati neki od naših, ako ih u tom trenutku budemo imali na stanju.

Нема коментара:

Постави коментар

Ko nema u Vuglu, ima u Guglu !

Moje preduzeće na Google - PAMETNO REŠENJE ZA VAŠU FIRMU Veoma zanimljiva i moderna rešenja, a uz to i besplatna, koja vlasnicima malog...